Satéspett med kyckling och jordnötssås

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Underbara kycklingspett med god jordnötssås. En riktig smakupplevelse på thailändskt vis.

Ingredienser

  • 8 saté sticks (tunna träspett)
  • 4 kycklingfiléer
  • Marinad
  • 1/2 dl matolja
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1/2 msk sesamolja (för smakens skull)
  • 1 msk ketjap manis (söt aromatisk soja)
  • 1 msk honung
  • Jordnötssås
  • 1 msk matolja
  • 6 små torkade, krossade chilifrukter
  • 2 finhackade gula lökar
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 dl vatten eller kokosmjölk (finns på burk)
  • 4 msk jordnötssmör
  • 2 msk ketjap manis
  • 1-2 msk nypressad citronsaft
  • 1/2 msk riven färsk ingefära
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader och blötlägg träspetten i vatten. Skär filéerna i bitar och trä upp dem på spetten. Blanda allt till marinaden, häll den över spetten som kan marineras över natten eller några timmar.
    2. Såsen: Hetta upp oljan med krossad chili och hackad lök i en kastrull. Rör om och blanda i sambal. Häll i vatten (eller kokosmjölk) och sjud blandningen under omrörning cirka 2 minuter. Tillsätt jordnötssmör och soja. Rör tills såsen är krämig. Blanda i pressad citron och ingefära.
    3. Lägg de marinerade spetten på ett ugnssäkert fat och stek dem cirka 10 minuter. Kolla att kycklingbitarna säkert är genomstekta.
    4. Servera spetten direkt med kokt ris jasminris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben