Savarin med Grand Marnier

Serverar: 6-8 portioner

Saftig sockerkaka gjord på jästdeg serveras med likördränkt fruktsallad och en klick grädde eller glass.

Ingredienser

  • ½ paket jäst
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk socker
  • 3 ägg
  • 3½ dl vetemjöl
  • 100 g rumsvarmt smör
  • Grand Marnier-lag
  • 2 dl vatten
  • 1½ dl socker
  • 15 cl Grand Marnier
  • Finrivet skal och saft av ½ apelsin
  • ½ vaniljstång, delad och urskrapad
  • Fruktsallad
  • 1 apelsin
  • 1 klyfta galiamelon
  • 1 klyfta cantaloupmelon
  • 1 äpple
  • 200 g blandade bär, blåbär och vinbär
  • Garnering
  • Vispgrädde eller vaniljglass
  • Färsk mynta
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Ljumma mjölken och häll den över jästen. Blanda i socker och ägg. Rör i mjölet, lite i taget. Låt fördegen jäsa under bakduk i 30 minuter.
    2. Rör smöret riktigt mjukt och rör ner det i degen. Fördela degen i 8 smorda kransformade savarinformar. Det går även bra att använda små sockerkaksformar. Låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Grädda kakorna längst ner i ugnen i 10-15 minuter. Låt dem svalna ett par minuter innan de stjälps upp.
    5. Blanda alla ingredienser till lagen i en rostfri kastrull. Låt koka upp och rör om tills sockret har smält. Ta av kastrullen från plattan.
    6. Skala och skär apelsinen i skinnfria filéer, dela filéerna på mitten. Skala och skär melonen och äpplet i små bitar. Blanda frukten och bären och lägg det i lagen. Låt frukten dra i ca 30 minuter.
    7. Sila av hälften av lagen och häll den över kakorna. Lägg lite frukt i varje kaka och servera resten av frukten vid sidan om. Vispa grädden och servera till. Det passar även bra med vaniljglass. Garnera med färsk mynta och florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben