Schweiziskt bondbröd

Serverar: 2 portioner

Hittade ett recept på liknande bröd i en tidning för länge sedan, har sedan omarbetat det lite. Går bra att frysa.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 6 dl vetemjöl special
  • 100 g surdeg
  • 4 dl rågsikt
  • 1 msk matolja
  • 2 tsk salt
  • 4 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Slå 37-gradigt vatten över och rör om, tillsätt surdegen, oljan, 6 dl specialvetemjöl, 4 dl rågsikt. Arbeta degen, täck över med plastfolie och låt den jäsa cirka en timme.
    2. Arbeta in salt och 3 dl vetemjöl i degen. Ta upp degen på bakbordet, tillsätt resten vetemjöl om det behövs och forma degen till två knubbiga limpor. Strö lite rågsikt över bröden.
    3. Lägg dem på smord plåt och låt jäsa till dubbel storlek. Skåra de färdigjästa bröden med rakblad, skär djupt och snabbt på fyra ställen.
    4. Grädda bröden i 200 grader 30 - 35 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk så blir skorpan spröd.

    Liknande recept

    4.5
    13 h 25 min
    4
    21

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben