Hittade ett recept på liknande bröd i en tidning för länge sedan, har sedan omarbetat det lite. Går bra att frysa.
Ingredienser
25 g jäst
5 dl vatten
6 dl vetemjöl special
100 g surdeg
4 dl rågsikt
1 msk matolja
2 tsk salt
4 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Slå 37-gradigt vatten över och rör om, tillsätt surdegen, oljan, 6 dl specialvetemjöl, 4 dl rågsikt. Arbeta degen, täck över med plastfolie och låt den jäsa cirka en timme.
- Arbeta in salt och 3 dl vetemjöl i degen.
Ta upp degen på bakbordet, tillsätt resten vetemjöl om det behövs och forma degen till två knubbiga limpor. Strö lite rågsikt över bröden.
- Lägg dem på smord plåt och låt jäsa till dubbel storlek.
Skåra de färdigjästa bröden med rakblad, skär djupt och snabbt på fyra ställen.
- Grädda bröden i 200 grader 30 - 35 minuter.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk så blir skorpan spröd.
Liknande recept
Kommentarer (0)