Receptet är en brittisk variant där sconesen stansas ut med ett runt mått och där ägget och det kalla smöret i degen gör att de blir lite sprödare och luftigare än de scones som vi är vana vid i Sverige.
Ingredienser
3,5 dl vetemjöl (210 g)
2 tsk bakpulver
1 krm salt
0,5 dl strösocker
75 g smör, kylskåpskallt
1 st ägg
½ dl mjölk, fil eller yoghurt
Fylllning
250 g mascarponeost
2 dl vispgrädde
10 st jordgubbar
Instruktioner
Mät upp mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke. Tillsätt smöret i mindre bitar och arbeta in i mjölblandningen med fingertopparna till en smulig massa. Vispa ihop ägget med mjölken och rör ner i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en fast deg.
Du kan även köra ihop degen snabbt i en matberedare eller hushållsassistent.
Kavla ut degen ganska tjockt (1-2 cm) och ta ut små rundlar, drygt 5 cm i diameter, med ett kakmått eller glas. Lägg sconesen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda bröden i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna lite.
Dela sconesen på mitten. Bred på en rejäl klick mascarpone, fyll med skivade jordgubbar och toppa med locket.