Grytan som du ställer på bordet doftar kryddstarkt och ser spännande ut. Välj den fisk och de skaldjur du själv gillar eller kan få tag i. Du kan använda marulk, hälleflundra eller gös. Fisken ska vara fast och dagsfärsk.
Ingredienser
100 g äggnudlar
1 purjolök
1 liten squash
1 gul lök
4 havskräftor
8 blåmusslor
200 g laxfilé
200 g fast vit fisk, t ex marulk, hälleflundra eller gös
12 räkor med skal
1 dl matolja till wokning
4 klyftor lime
Färsk koriander
Woksås
½ dl risvinäger
½ dl kinesisk soja
1 vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
2 msk honung
1 msk rostade sesamfrön
1 tsk sambal oelek
1 tsk hackad färsk koriander
1 krm maizena
Instruktioner
- Woksås: Blanda samman honung, risvinäger, soja, sambal, koriander och maizena. Pressa ner vitlöksklyftan. Skala och riv ingefäran. Rör ner. Ställ åt sidan.
- Koka nudlarna enligt anvisning på paketen häll dem sedan i en skål och håll dem varma. Ansa och skär grönsakerna i jämnstora bitar.
- Koka havskräftorna i lättsaltat vatten i 5–6 minuter och skala dem sedan. Skölj och borsta musslorna. Skär fisken i bitar. Hetta upp lite olja i en wok. Woka grönsakerna några minuter och häll dem över de varma nudlarna.
- Hetta upp lite ny olja i woken. Woka havskräftorna 1 minut. Lägg i lax, musslor och räkor och woka ytterligare 3 minuter (plocka bort de musslor som eventuellt inte öppnat sig). Blanda i woksåsen och låt puttra någon minut. Lägg nudlarna och grönsakerna på fyra tallrikar och fördela woken över. Dekorera med färsk koriander, klyftor av lime och strö över lite sesamfrön.
Liknande recept
Kommentarer (0)