Semifreddo med torkad frukt och choklad

Serverar: 8-10 portioner

Semifreddo som betyder halvfryst på Italienska. Är verkligen en tacksam dessert och otroligt goood!

Ingredienser

  • 1 dl russin
  • 1 dl dadlar
  • 1 dl torkade fikon
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl färskpressad apelsinjuice
  • ½ dl vatten
  • 3 stjärnanis
  • 150 g mörk choklad
  • 2½ dl vispgrädde
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 dl florsocker
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor
  • Instruktioner

    1. Hacka den torkade frukten fint och lägg i en vid kastrull. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg ner frön och stång i kastrullen tillsammans med apelsinjuice, vatten och stjärnanis.
    2. Koka upp och låt sjuda tills vätskan kokat in i frukten, ca 7 minuter. Ta kastrullen från värmen, plocka bort vaniljstången och stjärnanisen. Låt frukten svalna.
    3. Finhacka chokladen. Vispa grädden pösig. Vispa ner yoghurt, florsocker och äggulor. Vispa äggvitorna till ett hårt fast skum i en separat skål. Vänd försiktigt ner äggvitorna i gräddsmeten med frukten och chokladen.
    4. Pensla insidan av 1½ liter stor form med vatten. Täck sidor och botten noga med plastfolie. Häll smeten i formen. Täck med plastfolie. Frys i minst 4 timmar.
    5. Ta ut semifreddon ca 45 minuter före servering och låt stå i rumstemperatur. Stjälp upp semifreddon på ett fat. Sitter den fast kan du skölja lite hett vatten över formens undersida. Ta bort plastfolien och servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben