Senapslax med persiljeskum och smörslungad färskpotatis

Serverar: 4 portioner

Att bjuda på lax är lätt. Baka laxen i ugnen och gör såsen i god tid. Servera smörslungade färskpotatis, sockerärter och sparris till

Ingredienser

  • 4 skinn- och benfria laxfiléer à 150 g
  • 2 tsk osötad senap
  • 2 msk matolja
  • Salt
  • Peppar
  • Persiljeskum
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 fiskbuljongtärning eller veg
  • 1 bunt persilja
  • 1-2 msk pressade citronsaft
  • Smörslungad färskpotatis
  • 1 kg färskpotatis
  • 50 g rumsvarmt smör
  • ½ dl hackad dill
  • ½ dl hackad gräslök
  • Tillbehör
  • Sockerärter
  • Sparris
  • Instruktioner

    1. Ugn: 200°
    2. Persiljeskum: Vispa samman mjölk och grädde med mjölet till en klimpfri redning i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning.
    3. Hacka persiljan grovt och lägg ner den i en mixer eller matberedare. Mixa det. Häll tillbaka det i kastrullen.
    4. Tillsätt fiskbuljongtärning och låt såsen koka upp på nytt. Smaka av med salt, peppar och pressad citronsaft. Mixa såsen strax före serveringen med en stavmixer till skum.
    5. Blanda samman senap och matolja till laxen. Lägg laxfiléerna på eldfast fat. Salta och peppra lätt. Bred senapsblandningen över laxfiléerna.
    6. Baka laxen mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills den känns fast.
    7. Koka sockerärter och sparris i lättsaltat vatten.
    8. Smörslungad färskpotatis: Borsta potatisen och skölj dem. Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 15-20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Klicka i smöret och rör dill och gräslök.
    9. Lycka till! Smaklig måltid

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben