Sensommarkaka med gula tomater och toscatopping

Serverar: 8-10 portioner

Knaprig toscatopping med pinjenötter gör sig bra på denna mjuka och söta tomatkaka. Servera den gärna med lättvispad grädde.

Ingredienser

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 ½ dl socker
  • 2 st ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk snabbmarsánpulver
  • 4-6 gula körsbärstomater
  • Topping
  • 75 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 1 msk mjölk
  • 100 g pinjenötter
  • Garnering
  • Florsocker
  • Servering
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 160 grader. Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter.
    2. Rör smör och socker i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör kraftigt ett liten stund. Blanda och rör ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker samt marsánpulver. Dela tomaterna i tunna skivor.
    3. Klicka ner halva smeten i formen. Fördela tomaterna över smeten och klicka över resten av smeten. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Gör toppingen under tiden kakan gräddas.
    4. Smält smöret. Rör ner mjöl, socker, mjölk och pinjenötter. Låt blandningen sjuda ett par minuter.
    5. Ta ut kakan ur ugnen. Höj ugnsvärmen till 200 grader. Bred på toppingen och grädda kakan i ytterligare ca 15 minuter tills den är gyllenbrun. Låt den svalna på ett galler.
    6. Pudra kakan lätt med florsocker och servera gärna med lättvispad grädde.

    Liknande recept

    4.6
    30-35
    66

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben