Sernik med apelsin

Serverar: 12 portioner

Tid: 2 timmar

Sernik togs med till USA av polska emigranter i slutet av 1800-talet. Där förvandlades den så småningom till cheesecake.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 140 g smör, kallt
  • 2 äggulor
  • 3 matskedar gräddfil
  • 140 g smör, rumstempererat
  • 5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 900 g keso, avrunnen vikt
  • 1/2 dl apelsinmarmelad
  • 3 msk suckat
  • Instruktioner

    1. Häll keso i en sil och låt det rinna av tills det blir 900 gram i avrunnen vikt. Mixa sedan keson slät i matberedare och ställ undan.
    2. Mixa mjöl, 1,25 dl strösocker och bakpulver. Skär smöret i bitar, tillsätt i mixern och pulsa tills en deg formas.
    3. Blanda äggulorna med gräddfilen och mixa ner i degen.
    4. Sätt ugnen på 180 grader.
    5. Smöra en pajform som är ungefär 30 x 25 cm.
    6. Tryck ut degen i bottnen på pajformen. Dela upp äggen i vitor och gulor.
    7. Vispa det rumstempererade smöret med 5 dl socker tills det blir vitt och pösigt. Vispa ner äggulor och vaniljsocker. Rör ner keson.
    8. Vispa äggvitorna styva och vänd ner dem i kesomixen.
    9. Häll fyllningen i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter eller tills mitten av kakan bara är lite lätt dallrig.
    10. Låt kallna helt.
    11. Smält försiktigt apelsinmarmeladen och sila den. Pensla på den kalla kakan och strö över suckaten.
    12. Serveras kall.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben