Sesampanerad tonfisk

Serverar: 6 portioner

Man kan lätt tro att det här är svårt att göra hemma, men i själva verket är det väldigt enkelt. Det enda tricksiga är att få tillräckligt tunna skivor av tonfisken, använd en riktigt vass kniv.

Ingredienser

  • 100 g svarta och vita sesamfrön
  • 2 msk färskmalen svartpeppar
  • 1 msk flingsalt
  • 500 g färsk tonfisk
  • 1 gurka, skuren i stavar
  • 1 knippa salladslök
  • 1 bunt koriander, grovhackad
  • 1 limeblad, finstrimlat
  • 1 lime, saft
  • 1 grön eller röd chili, finhackad, utan frön
  • Dressing
  • ½ tsk wasabi
  • 3 msk risvinäger
  • 1 dl mirin (sött risvin)
  • 1 dl japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk farinsocker
  • Instruktioner

    1. Blanda sesamfrön, peppar och salt och bred ut dem på en platt tallrik. Rulla tonfisken ordentligt i blandningen tills utsidan är täckt av frön. Hetta upp en teflonpanna på riktigt hög värme, bryn sedan tonfisken hastigt på varje sida i cirka 20 sekunder - den ska bara bli brynt runtomkring. (Själv föredrar jag genomstekt så jag körde med minst 2 minuter på varje sida, men det är ju en smaksak ...)
    2. Låt fisken vila i cirka en timme, det gör att den stabiliserar sig och blir enklare att skära upp. Blanda ihop alla salladsingredienser. Rör ihop wasabi och risvinäger till en jämn smet, rör i mirin, soja, sesamolja och farinsocker. Skär tonfisken i tunna skivor. Lägg upp på ett fat, toppa med sallad och ringla över dressingen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben