Namnet betyder fritt översatt gula eldflammor pga av saffranspastiller. Detta är en kall dessert med ris smaksatt med saffran och garnerad med kanel, mandel och pistagenötter.
Ingredienser
2 ½ dl jasminris
1½ l vatten
30 g smör eller margarin
3 dl socker
1 dl rosenvatten
1 påse saffran, 0,5 g
½ dl strimlad sötmandel
2 msk krossad pistaschmandel
2 tsk kanel
Instruktioner
Tips: Rosenvatten finns att få tag på i asiatiska matvaruaffärer.
Lägg riset i blöt över natten om du har tid och framförhållning. Koka riset i vattnet med smör eller margarin i ca 1 timme. Det skall bli som en gröt i konsistensen, Ta av från värmen.
Tillsätt socker, saffran, och rosenvatten och rör runt tills sockret löst sig.
Förbered en eller två brickor med portionsformar. Det kan vara små skålar, fat eller kokottformar. Fördela rissmeten i formarna. Låt de svalna. Ställ in att svalna i kylskåp några timmar helst över natten. Vid servering garnerar du först formarna med att strö över ett tunt lager malen kanel, strimlad mandel och hackad pistaschmandel.