Siciliansk biffgryta

Serverar: 6 portioner

En härligt mör och spännande gryta från Sicilien med smak av kapris och citron under ett frasigt lock av bröd och gruyère, vackert garnerad med ägg.

Ingredienser

  • 600 g nötkött, t ex högrev, fransyska eller grytbitar
  • 2 gula lökar
  • 50 g smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 2 lagerblad
  • 1 l köttbuljong
  • 2 msk kapris
  • 1 citron
  • 8 skivor osötat fullkornsbröd
  • 2½ dl riven smakrik ost, t ex gruyère
  • 2 msk ströbröd
  • 3 msk olivolja
  • 4 hårdkokta ägg
  • 1 msk hackad färsk persilja
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Skala lökarna och skiva dem i 1 cm tjocka ringar. Smält smöret i en stor gryta och fräs löken ca 3 minuter tills den är genomskinlig. Ta upp löken med en hålslev.
    2. Lägg köttet i grytan och bryn runt om på medelvärme. Salta, peppra och tillsätt lagerblad. Lägg i löken igen och häll på buljong. Hetta upp, lägg på lock och sänk värmen. Låt sjuda sakta 1½-2 timmar tills köttet börjar bli mört.
    3. Låt kaprisen rinna av väl och hacka den. Pressa citronen. Ta ut grytan med kött och rör ner kapris och citronsaft. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Smörj en ugnsfast form och täck bottnen med 4 skivor bröd. Fördela köttet med sky och lök på brödet. Ta bort lagerbladen,. Lägg på resten av brödskivorna. Blanda ost och ströbröd i en liten skål och strö blandningen jämnt över brödskivorna. Ringla över olivolja.
    5. Sätt formen i ugnen och sänk värmen till 175 grader. Gratinera ca 20 minuter. Skala äggen och skär dem i klyftor. Ta ut formen ur ugnen, garnera med ägg och persilja och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben