Siciliansk cassata

Serverar: 8-10 portioner

Det här är en fantastisk dessert med ricottaost och suckat. På Sicilien äter man den traditionellt till påsk men den förtjänar att serveras året runt.

Ingredienser

  • 2 tårtbottnar, 20 cm i diameter, ca 1 cm tjocka
  • 1 vaniljstång
  • 650 g ricottaost
  • 2 dl strösocker
  • 6 msk limelikör eller citruslikör
  • 50 g mörk choklad
  • 50 g apelsinsuckat
  • 50 g citronsuckat
  • 50 g körsbärssuckat
  • 3 dl florsocker
  • 25 g pistaschnötter
  • Instruktioner

    1. Skär den ena tårtbottnen i tårtbitar. Klä en rund form eller skål som är 20 cm i diameter med plastfolie och klä skålen med tårtbotten.
    2. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljfrön med ricottaosten, sockret och 3 msk likör. Vispa krämen med elvisp tills den är jämn och slät. Hacka chokladen och suckaten om det är stora bitar.
    3. Tillsätt suckat och choklad i ricottasmeten. Häll smeten i skålen som är klädd med tårtbotten. Släta till ytan och lägg på den återstående tårtbottnen. Kyl i fem timmar.
    4. Slå upp cassatan på ett fat och ta bort plastfilmen. Sikta ner florsocker i en skål och blanda det med resten av likören.
    5. Bred glasyren på cassatan och garnera med pistaschnötterna. Kyl ytterligare i en timma. Dela cassatan med en kniv i åtta-tio bitar före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben