Vackert och saftigt brytbröd som passar bra både till frukost och buffé.
Ingredienser
Skållning
3 dl grahamsmjöl
1 msk brödkryddor
25 g smör
3 dl kokande vatten
3 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 msk sirap
1 msk salt
Ca 10 dl vetemjöl special
Instruktioner
Skållning:
Häll grahamsmjölet i en bunke och tillsätt brödkryddorna och smöret, skuret i tärningar. Häll över det kokande vattnet och rör om. Låt blandningen stå i minst 3 timmar, men allra helst över natten.
Häll ljummet vatten över det skållade mjölet och lös upp jästen i blandningen. Tillsätt sirap, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta ihop degen kraftigt, gärna i maskin. Annars får du knåda ordentligt. Låt degen jäsa underbakduk i 40 min.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och forma varje del till en slät brödkaka, 15-20 cm i diameter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Skär 8 skåraor utifrån mitten av kakan så att brödet förvandlas till en blomma. Låt bröden jäsa under bakduk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med ljummet vatten och strö över lite vetemjöl. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda ytterligare 10-15 minuter.