Skållade surdegsbröd

Serverar: 4 portioner

Tid: 4 timmar

Ett matigt bröd som passar utmärkt till matlådan eller utflykten. Tack vare skållningen smular det sig inte. Makens favoritbröd.

Ingredienser

  • 4 dl grovt eller fint rågmjöl
  • 2 dl hela linfrö
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl solrosfrö
  • 1,25 dl kokande vatten
  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 450 g rågsurdeg
  • 800 g specialvetemjöl med fullkorn
  • 200 g spelt/dinkelmjöl, fullkorn
  • 300 g vetemjöl special
  • 2 msk honung
  • 36 g salt
  • Instruktioner

    1. Blanda rågmjöl, linfrö, rågkross, solrosfrö i en bunke häll på kokande vatten och rör om, täck med en bakduk och låt svalna. Temperaturen får inte överstiga 37 grader.
    2. Lös upp jästen i ljummet vatten, blanda ner skållningen och övriga ingredienser utom salt. Kör i matberedare ca 15 minuter, blanda i saltet och kör ca 3 min till.
    3. Lägg degen i en plastbunke, gärna med lock, låt jäsa ca 1 timma. Stöt ner degen och låt den jäsa till dubbel storlek. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 4 lika stora delar. Arbeta ihop och baka ut till runda bröd. Lägg på plåt.
    4. Låt jäsa ca 1 timma, har du baksten är det dags att lägga in den i ugnen och sätta ugnen på 250 grader. Det går bra med en plåt också. När bröden är färdigjästa kanar du över på plåten/bakstenen sprutar in ca ½ dl vatten och stänger luckan. Täta ev luftutsläpp. När det gått 15 min sänker man temperaturen till 180 grader och luftar ur fukten, tänk på att ta bort ev tätning. Grädda ytterligare 30-45 min. Låt svalna under duk.
    5. Låt brödet vila ca 12 tim innan du skär i skivor och fryser in, det är lättast att skära då.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben