Skållat bröd med tranbär

Serverar: 2 portioner

Tid: 13 timmar 25 minuter

Saftigt bröd med god skorpa

Ingredienser

  • 1 ½ dl grovt rågmjöl
  • 1 dl rågkross
  • 1 ½ dl linfrön
  • ½ dl sesamfrön
  • ½ dl solroskärnor
  • 1 msk salt
  • 4 dl kokande vatten
  • 25 g jäst
  • 3 ½ dl kallt vatten
  • 1 ½ dl torkade tranbär
  • 12 dl vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Blanda rågmjöl, rågkross, linfrön, solroskärnor, sesamfrön och salt i en bunke. Koka upp vattnet, häll över och blanda noga.Täck med plastfolie och låt stå ca 12 timmar.
    2. Rör ut jästen i kallt vatten. Rör i skållningen, tranbär och vetemjöl och arbeta ihop till en jämn och fin deg.
    3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, dela i två delar och platta ut till kakor. Rulla ihop och lägg med skarven neråt i bakpappersklädda avlånga bakformar. Låt jäsa övertäckta med rena handdukar i 50 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.Skåra bröden med en vass kniv och sätt in dem i nedre delen av ugnen. Spreja vatten med en blomspruta uppe och nere i ugnen. Baka i 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader och baka i ytterligare 25 minuter. Stjälp upp bröden och låt svalna på galler utan bakduk.

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10
    4.6
    1 h 15 min
    2
    7

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben