Skattkärslimpor, bröd som ej ska jäsa

Serverar: 30-40 portioner

Tid: 1 timme

Jättegoda limpor som inte behöver jäsa Du spar en massa tid allt klart på 1 timme. Lägger till.....Går kanon att frysa limporna Lycka till kram zanette

Ingredienser

  • 100 g jäst = 2 paket
  • 1 liter vatten eller hälften mjölk hälften vatten
  • 2 dl havregryn som svällt i vatten/mjölk
  • ½ dl olja eller 50 g smör
  • ½ dl sirap
  • 1 msk salt
  • 2 ½ msk brödkryddor
  • 1 riven morot
  • 1 dl rågkross
  • 4-6 dl rågsikt
  • 15-17 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen.
    2. Värm degspadet 37°. Lös upp jästen.
    3. Blanda i havregryn, olja, sirap, salt, brödkryddor, morot. Häll i rågkross och rågsikt, blanda väl. Tillsätt vetemjölet ca 15-17 dl, ej för fast konsistent.
    4. Arbeta degen väl och ta upp den på mjölat bakbord dela degen i 4 lika delar som formas till limpor och lägges på smord långpanna.
    5. Degen/limporna skall inte jäsa.
    6. Sätt in limporna direkt i kall ugn. Sätt på 200° första falsen. Grädda brödet 40-45 min.
    7. Låt limporna kallna på galler under bakduk.
    8. Tips: Blanda vatten och olja pensla på varmt bröd.
    9. Brödet kan penslas med vatten innan man sätter in dom i ugnen och strö över vallmofrö/sesamfrö.
    10. Dela degen i 5 delar lägg i brödformar som smörjes och strös med vallmofrö eller sesamfrö.
    11. OBS! Håller du dig till jästmängden och vätskan så kan man blanda brödet hur man vill.
    12. Brödet smakar lika gott med bara vetemjöl och givet kryddor, om man inte har något annat hemma. tänk bara på att degen ska vara lite klibbig när du bakar ut limporna ger bäst resultat då..

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10
    4.6
    1 h 15 min
    2
    7

    Kommentarer (18)

    annan5 23 juli 2010

    Har bakat detta bröd i veckan men gjorde lite annorlunda... Dels glömde jag sirapen och så hade jag ingen rågkross hemma så det hoppade jag helt enkelt över. Tog nog en liter rågsikt och resten vetemjöl men i övrigt så följde jag receptet och det blev mycket uppskattat av alla ätare! Själv fick jag inte smaka eftersom jag inte tål gluten men jag fick dela med mig av receptet och kommer definitivt att göra dessa limpor igen, enkelt, bra och tidsbesparande utan jäsning! Perfekt!

    novapova 26 juli 2010

    Vilket praktiskt och supergott bröd. Efter att ha gjort det enligt receptet en gång har jag exprimenterat med både linfrö och annat från mina gömmor. Fungerar bra. Pratade med en kvinna som berättade att hennes mamma och granntanterna för ett antal år sedan bakade sitt bröd i ugnen så här ibland. Tack för tipset.

    Bodenskan 4 augusti 2010

    Tack för världen enklste bröd går ej att misslyckas

    beca 2 september 2010

    Hej Låter enkelt, gott och nyttigt. Hur mycket vatten använder som havregrynen ska svälla i, och hur länge ska det svälla? Mvh

    zanette 3 september 2010

    Hej jag häller bara i så dom suger åt sig ca 1-2 dl vatten. jag börjar med havregrynen sen får dom svälla i ca 5 min men man kan svälla hur länge man vill. är det för grötigt häller jag bara på mer vatten. mvh zanette

    zanette 3 september 2010

    Tack till er alla som har skrivit här, Har missat att jag skulle tacka för att ni testat mitt bröd, Det är ju mitt första recept som jag lakt ut... mvh zanette

    beca 4 september 2010

    Hej Bakade detta idag. Supergott och enkelt. Mvh

    zanette 5 september 2010

    Tack beca, visst var det super gott... Ja baka det åxå förra veckan men då lät jag det jäsa i 10 min innan jag la det i kall ugn.. jag tvätta av händerna å gjorde rent min assistent, sen åkte det in, dom blev lite högre av jäsningen... mvh zanette

    Josses 7 oktober 2010

    Superduper bra recept det här! Gillar när det blir mycket av en sats. Maken och ena dottern bakade dessa igår kväll. Hade inte rågkross hemma så det blev vetekross istället. Tog även vetemjöl special i och lite lantbrödsmjöl av 4 sädesslag. Gott blev det!

    kekke46 28 januari 2011

    Hej! Har idag äntiligen bakat dina limpor, blev mycke uppskattat min make han sa dom smakar som lantgrova. Blir en 5 från oss. Tack för receptet

    Usee 14 december 2011

    Lätta och snabba att göra. Hade inte rågkross, så jag tog 1/4 dl grovt rågmjöl och 1/4 dl linfrön (gjorde halvsats). Det funkade bra och blev gott :)

    Matlotta 21 februari 2012

    Kanon gott luftigt,saftigt och lättbakat.Jag halverade receptet och gjorde två limpor och det gick bra

    essim 13 april 2012

    Hej! Har bakat ditt bröd idag och det blev kanonbra. Idag följde jag receptet men nästa gång experimenterar jag lite. Tänker ta i några msk linfrö och kanske byta ut 1-2 dl vetemjöl mot grövre mjöl t ex grahamsmjöl eller grovt rågmjöl. /Annica

    missemums 13 april 2012

    Jättegott och snabbt att göra. Man kan knappt tro att man får så gott bröd på så kort tid, men det får man! :) <3 Helt otroligt. Alla uppskattade brödet och frågade efter mer. Jag har gjort det flera dagar i rad nu, vi bara äter o äter! :P haha

    hubbmor 12 maj 2012

    Lånar receptet verkar vara ett toppenbröd Kram Snuppan4

    zanette 7 juni 2012

    Hej Jag tackar och niger för alla fina kommentarer ni skrivit här om mitt bröd... Man kan blanda brödet hur man vill bara att experimentera som ni vill med degen, men följ bara vätskan och jäst mängden..... Ja gör själv olika bröd hela tiden... /// Kram till er alla zanette

    viro 13 augusti 2012

    Kanon-bröd...Gott och lättbakat.

    vipehn 14 november 2012

    Väldigt gott har bakat det två gånger nu får ut 20skivor per limpa så det är perfekt som studerande att baka istället för att köpa bröd. PS om man låter de jäsa i ca 20 min blir de riktigt stora :P

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben