Skinkstek med ansjovisspetsad gräddsås och saltgurka

Serverar: 4 portioner

Njut av en klassisk gräddsås till steken. Gott till är också potatismos och grönsaker som t.ex. morötter, salladslök och gröna bönor.

Ingredienser

  • 1 skinkstek eller fläskbog, ca 800 g
  • ½ gul lök
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 2 dl kalvbuljong (konc fond + vatten)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk ketjap manis (söt sojasås)
  • 1-2 msk ansjovisspad
  • ½ dl persilja, finhackad
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • Smör till stekning
  • Tillbehör
  • Potatismos
  • Saltade gurkor
  • Grönsaker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra steken generöst. Bryn den runt om i en het stekpanna med ca 2 msk smör.
    2. Linda in steken i folie. Lägg den på ett ugnsfat och låt stå i ugnen i 50 minuter. Ta ut och låt vila i foliet i minst 10 min.
    3. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i en kastrull med 1 msk smör. Häll på vinet och låt småputtra ett par minuter.
    4. Tillsätt kalvfond, soja och grädde. Låt koka ihop i 6-7 min. på medelstark värme.
    5. Vispa ner maizenaredningen i såsen. Sänk värmen och låt sjuda till lagom såskonsistens. Smaksätt med salt, peppar och ansjovisspad. Rör ner persiljan.
    6. Ta ut steken från foliet. Hetta på nytt upp en stekpanna med smör och bryn steken på alla sidor så att du får en fin stekyta. Skär upp steken i tunna skivor och lägg upp på tallrik på en bädd av valfria grönsaker. Skeda över såsen. Servera med potatismos och saltgurka.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 10 min
    4
    9

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben