Skinkstek med rotfruktspytt.

Serverar: 4 portioner

En väldigt god rätt som "sköter sig själv" i ugnen.

Ingredienser

  • Skinkstek
  • 1 kg skinkstek
  • 6 msk rapsolja
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Stek- och grillkrydda
  • Sås
  • Sky från köttet
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 1 ½ dl matlagningsgrädde
  • 2 msk svart vinbärsgelé
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • Rotfruktspytt
  • 5 potatisar, medelstora
  • 1/4 rotselleri
  • 6 morötter
  • 2 palsternackor
  • ½ purjolök, strimlad
  • 3-4 msk worcestershire sauce
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 3 msk honung
  • 3-4 msk rapsolja
  • Instruktioner

    1. Börja med steken: Smörj steken runt om med lite drygt hälften av oljan. Gnid in kryddorna i steken. Häll resten av oljan i en ugnsäker form lägg i steken i formen. Ugnstek i 175 grader i ca 1 timma.
    2. När hälften av tiden är kvar tills steken är klar är det lagom att börja med rotfruktspytten.
    3. Rotfruktspytt: Blanda honung, olja, worcestershire sauce och tillsätt salt och vitpeppar. Skala rotfrukterna och skär dem i lika stora bitar. Häll blandningen över rotfrukterna och blanda runt.
    4. Ställ in rotfrukterna i ugnen i 175 grader. När rotfrukterna börjar bli mjuka tillsätts den strimlade purjolöken. Gratinera tills rotfrukterna får en fin färg, vänd på rotfrukterna då och då under gratineringen.
    5. Såsen: Häll skyn från köttet i en kastrull späd den med vattnet. Tillsätt kalvfond, grädden, svart vinbärsgelén och red av såsen med vetemjöl.
    6. Servera rätten med svart vinbärsgelé och en god sallad.
    7. Lycka till!

    Liknande recept

    4.7
    1 h 10 min
    4
    9

    Kommentarer (1)

    Snuttivonfesen 20 oktober 2009

    Väldigt gott - dessutom gillar jag när man kan göra allt i ugnen samtidigt!!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben