Skockatäckt lax med gudomlig sås

Serverar: 4 portioner

Saftig lax som serveras med en gudomlig sås med lök, apelsin, rosmarin och Noilly prat.

Ingredienser

  • 200 g jordärtskocka
  • 800 g lax
  • Sås
  • 1 schalottenlök
  • 2 dl nypressad apelsinsaft
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 dl Noilly Prat, franskt vin
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl fiskbuljong
  • 1 dl crème fraiche
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 50 g smör
  • Garnering
  • 500 g spenat
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 50 g smör
  • Servering
  • Kokt potatis
  • Instruktioner

    1. Tvätta jordärtskockorna riktigt rena och skiva dem tunt. Skär laxen i fyra lika stora portionsbitar. Lägg den skivade jordärtskockan på laxen som ett taktegel så att skivorna ligger omlott.
    2. Värm ugnen till 175 grader. Värm en stekpanna med smör och bryn laxfiléerna med skockan nedåt. Vänd försiktigt upp laxfiléerna med hjälp av ett lock eller en tallrik och lägg i en ugnsfast form. Stek laxen färdig i ugnen i ca 10 minuter.
    3. Koka upp vitt vin, Noilly Prat, fiskbuljong, apelsinsaft och tillsätt finhackad schalottenlök och kvisten med rosmarin.
    4. Låt koka tills hälften återstår och sila sedan av fonden i en ny kastrull. Rör ner crème fraiche och klicka till sist ner smöret och vispa såsen blank.
    5. Skölj spenaten och värm den hastigt i smält smör. den ska precis bara bli varm. Smaka av med salt och peppar.
    6. Placera laxen på tallriken med skockasidan upp på en bädd av spenat. Häll rikligt med sås runtom. Servera med kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    snuosm 18 november 2011

    Gudomlig sås, verkligen passande namn! Både jag och min gubbe fick en ny favorit till laxen. Mums! :o)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben