Skogsbärskaka med vaniljgrädde

Serverar: 6-8 portioner

Det finns inget bättre sätt att avsluta en sommarmiddag än med en tallrik bärkaka indränkt med grädde.

Ingredienser

  • 115 g strösocker
  • 2 msk maizena
  • 1 krm mald kanel
  • 310 g färska blåbär
  • 500 g färska hallon
  • 340 g färska björnbär
  • 200 g vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ krm salt
  • 55 g osaltat smör i små tärningar
  • 1 ½ dl filmjölk
  • 1 msk ströscoker att strö över kakan
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker
  • 1 vaniljstång
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 225 grader. Blanda 115 g strösocker, maizena och kanel i en stor kastrull. Tillsätt bären och rör om så att de täcks av blandningen. Sjud på låg värme tiolls sockret och maizenan har lösts upp, i ungefär 3 minuter.
    2. Smörj en djup pajform ( diameter 24 ) och häll i bären.
    3. Gör kaksmeten så här: Blanda mjöl, 3msk socker, bakpulver och salt i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda till en grynig massa. Tillsätt filmjölken tills allt har blandats, det skall vara klumpar i smeten. Klicka ut smeten över frukten och strö 1 msk socker över kakan.
    4. Grädda 25 minuter, eller tills fyllningen bubblar och kakan är gyllenbrun. Häll grädden och 1 msk socker i en kastrull. Sjud grädden på låg värme. Vispa så att sockret smälter. Tillsätt vaniljstången när grädden börjar sjuda. Sjud sakta i 5 - 10 minuter. Ta av kastrullen från plattan och ta upp vaniljstången. Servera kakan i skålar och ringla vaniljgrädden över.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben