Skogsbärspaj med kardemumma- och fikonsås

Serverar: 10-12 portioner

Svenska skogsbär, mandel och söta fikon i läcker paj.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • ½ dl farinsocker
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • Fyllning
  • 300 g hallon och blåbär
  • 1 dl socker
  • 1 msk potatismjöl
  • Mandelsmet
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • Rivet skal av en ½ citron eller apelsin
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor
  • 1 dl mald sötmandel
  • Kardemumma- och fikonsås
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 msk flytande honung
  • ½ tsk vaniljsocker
  • ½ tsk mald kardemumma
  • 50 g hackade, torkade fikon
  • Tillbehör
  • Grädde eller vaniljglass
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Lägg alla ingredienser till pajskalet i en matberedare och kör till en deg. Tryck ut degen i en 24 cm pajform med löstagbar kant. Picka botten med en gaffel och ställ pajen 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 200 grader, förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen.
    2. Fyllning: Blanda bären med potatismjöl och socker och lägg dem i det förgräddade pajskalet.
    3. Mandelsmet: Rör samman smör, socker och rivet citronskal, blanda ner en äggula i sänder, gärna med elvisp. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner mandeln. Blanda först ner 1/3 av mandel/äggvita i smör- och sockerblandningen och därefter resten. Bred ut smeten över bären och grädda 25-30 minuter i mitten av ugnen.
    4. Sås: Mixa samman alla ingredienser till kardemumma- och fikonsåsen och ställ den kallt.
    5. Gör tex ett stjärnmönster av bakplåtspapper. Lägg det på pajen och pudra över florsocker. Servera pajen ljummen eller kall med kardemumma- och fikonsås, vispad grädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben