Skogsströmming med potatispuré

Serverar: 4 portioner

Många smaker samsas i en skön harmoni. Strömmingens kraftiga smak balanseras av bettet i rönnbärsättika, senap och pepparrot. Med tillhörande honungssötade lingon och potatispuré med trattkantareller uppstår ett smakfullt möte.

Ingredienser

  • ca 600 g strömmingsfiléer
  • 2 msk grovmalen, osötad senap
  • 2 msk riven pepparrot + till garnering
  • 1 dl ströbröd
  • 1-2 tsk rönnbärsättika, om du har
  • Smör
  • Salt
  • Peppar
  • Potatispuré
  • 1 kg potatis, mjölig sort
  • 6 dl trattkantareller
  • 1 msk finskuren gröslök + till garnering
  • 100 g lagrad ost
  • 2-3 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 msk konc grönsaksfond
  • Lingoncréme
  • 1 dl lingon
  • 1 dl créme fraiche
  • 4 tsk honung
  • 2 msk riven pepparrot
  • Instruktioner

    1. Lingoncréme: Vänd försiktigt samman alla ingredienser till krämen, ställ kallt.
    2. Potatispuré: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skär svampen i bitar. Fräs den i en stekpanna tills all vätska kokat bort. tillsätt 1 msk smör och fräs ytterligare 2-3 minuter, krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar, blanda i gräslöken.
    3. Skär osten i små tärningar, värm mjölken med 50 g smör. Mosa potatisen med en stomp eller gaffel. Blanda i svampblandningen, den varma mjölken med smöret och fond. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm peppar. Blanda försiktigt i osten. Håll varmt.
    4. Strömming: Blanda senap och pepparrot, bre ett tunt lager av senapsröra på insidan av varje strömmingsfilé. Vik ihop dem och vänd dem i ströbrödet blandat med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Stek i smör på ganska hög värme ca 2 minuter på varje sida. Låt fisken svalna något och skeda därefter över 1-2 tsk rönnbärsättika per strömmingsfilé.
    5. Servera strömmingen med potatispurén och lingoncrémen. Garnera med lingon, riven pepparrot och gräslök.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben