Slottsstek, eller herrgårdsstek som den också kallas, är en av dessa goda, gammaldags rätter. Såsen med sina många goda kryddor smakar underbart tillsammans med det möra köttet.
Ingredienser
1 gul lök
1 morot
2 msk smör eller margarin
1 1/4 kg benfritt nötkött av fransyska eller innanlår
Salt
Peppar
5 ansjovisfiléer
1 msk sirap
1 msk vinäger
1 lagerblad
6 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
4 dl vatten
Sås
4-5 dl steksky
2 dl vispgrädde
Ev ansjovisspad
Salt
Peppar
Instruktioner
- Skala och skär löken i klyftor och moroten i bitar. Lägg ner grönsakerna i en gryta och låt dem fräsa i matfett en stund. Ta dem ur grytan. Lägg i köttet och låt det bryna väl runt om. Krydda med salt och peppar.
- Tillsätt grönsakerna och ansjovisfiléerna, spara spadet, sirap, vinäger, kryddor och en del av vattnet. Efterstek under lock på svag värme tills köttet känns mört, ca 1½ timme. Ös då och då med stekskyn och späd med mera vatten.
- Ta upp steken och låt den vila under folie 10 minuter. Häll över den silade skyn i en kastrull och tillsätt grädden, koka upp. Rör ut mjölet i lite vatten och red av såsen. Smaksätt ev med ansjovisspad, salt och peppar. Skär upp steken och servera den.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Samma recept som jag har, men jag tar 0,5 msk ättika 12% istället för vinäger. Storfavoriten bland stekar. En klar 5-poängare!