Slottsstek

Serverar: 4 portioner

Ingredienser

  • 1,2 kg fransyska eller rostbiff
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri
  • 3 dl köttbuljong
  • 25 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2-3 msk beurre manié
  • 5 st ansjovisfiléer
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk mörk sirap
  • salt
  • peppar
  • lagerblad
  • timjan
  • 3 kryddpepparkorn
  • Instruktioner

    Bind upp steken ordentligt. Bryn den uppbundna steken runt om i 10-15 minuter i stekgryta. Låt grönsakerna som skurits i 2 cm stora bitar bryna med på slutet. Fyll på med 1 dl buljong, ansjovis, vinäger, sirap, tomatpuré och kryddor. Låt vätskan nästan koka bort, rulla steken i koncentratet. Späd med 1 dl buljong och låt koka in igen. Upprepa inkokningen med den sista mängden buljong. Passa så att inte steken bränner vid. Späd med lite vatten och låt steken bräsera färdigt under lock. Tag upp steken, fyll på med grädden i grytan och koka upp. Klicka ned beurre manié och sjud under vispning några minuter. Smaka av och sila upp såsen.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben