Små lakritskolapajer á la snickers
Sött möter salt i dessa, galet goda små pajer som känns lite extra festliga och lyxiga!
Ingredienser
Mördegsbotten
200 g kallt smör
1 1/4 dl socker
Ca 5 dl vetemjöl
Ca 5 dl torkade ärter (för att hålla kanterna på plats i pajformarna)
Lakritskolafyllning
150 g smör
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1 msk kakao
1 msk lakritsgranulat
Ev några droppar svart hushållsfärg
1½ dl salta jordnötter
Mjölkchokladglasyr
100 g mjölkchoklad
3/4 dl vispgrädde
1 tsk ljus sirap
1 tsk rumsvarmt smör
Instruktioner
- Skär smöret till mördegen i tärningar och blanda det med socker i en bunke. Tillsätt mjölet och nyp hastigt ihop till en jämn mördeg. Alternativt mixa snabbt ihop ingredienserna i en matberedare.
Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen 1 timme.
- Sätt ugnen på 185 grader. Smörj 8 pajformar, 7-8 cm i diameter.
- Kavla ut degen och fodra formarna med degen. Skär av överhängande deg med en kniv och nagga bottnarna med en gaffel. Fyll bottnarna med torkade ärter och grädda skalen i 10-12 minuter. Ta ut formarna och låt dem svalna helt. Ta bort ärterna.
- Smält smöret till kolafyllningen i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, grädde, kakao och lakritsgranulat. Koka försiktigt upp blandningen till 120 grader. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten. Blanda eventuellt ner hushållsfärgen. Häll kolafyllningen i pajskalen och låt den svalna.
- Fördela jordnötterna i pajerna. Hacka mjölkchoklad fint och lägg den i en skål. Koka upp grädde tillsammans med sirap och häll det över chokladen. Rör om tills all choklad har smält. Rör i smöret.
Ringla glasyren över pajerna och låt den stelna.
Liknande recept
Kommentarer (0)