Små lakritskolapajer á la snickers

Serverar: 8 portioner

Sött möter salt i dessa, galet goda små pajer som känns lite extra festliga och lyxiga!

Ingredienser

  • Mördegsbotten
  • 200 g kallt smör
  • 1 1/4 dl socker
  • Ca 5 dl vetemjöl
  • Ca 5 dl torkade ärter (för att hålla kanterna på plats i pajformarna)
  • Lakritskolafyllning
  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk kakao
  • 1 msk lakritsgranulat
  • Ev några droppar svart hushållsfärg
  • 1½ dl salta jordnötter
  • Mjölkchokladglasyr
  • 100 g mjölkchoklad
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 1 tsk ljus sirap
  • 1 tsk rumsvarmt smör
  • Instruktioner

    1. Skär smöret till mördegen i tärningar och blanda det med socker i en bunke. Tillsätt mjölet och nyp hastigt ihop till en jämn mördeg. Alternativt mixa snabbt ihop ingredienserna i en matberedare. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen 1 timme.
    2. Sätt ugnen på 185 grader. Smörj 8 pajformar, 7-8 cm i diameter.
    3. Kavla ut degen och fodra formarna med degen. Skär av överhängande deg med en kniv och nagga bottnarna med en gaffel. Fyll bottnarna med torkade ärter och grädda skalen i 10-12 minuter. Ta ut formarna och låt dem svalna helt. Ta bort ärterna.
    4. Smält smöret till kolafyllningen i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, grädde, kakao och lakritsgranulat. Koka försiktigt upp blandningen till 120 grader. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten. Blanda eventuellt ner hushållsfärgen. Häll kolafyllningen i pajskalen och låt den svalna.
    5. Fördela jordnötterna i pajerna. Hacka mjölkchoklad fint och lägg den i en skål. Koka upp grädde tillsammans med sirap och häll det över chokladen. Rör om tills all choklad har smält. Rör i smöret. Ringla glasyren över pajerna och låt den stelna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben