Smördegsrutor med vaniljkräm

Serverar: 6 portioner

Dessa spröda läckerheter är fyllda med vaniljkräm och garnerade med bär.

Ingredienser

  • 4 plattor fryst smördeg
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • Fyllning
  • 200 g lätt färskost, t.ex. philadelphia
  • 1-2 msk strösocker
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • 1 dl vaniljyoughurt
  • 1 dl lätt vispgrädde
  • 300 g jordgubbar
  • 1 msk florsocker
  • 3 msk chokladsås
  • Citronmeliss till garnering
  • Instruktioner

    1. Tina smördegsplattorna. Sätt ugnen på 200 grader. Halvera tre av smördegsplattorna och skär den fjärde i 24 lika stora strimlor.
    2. Vispa ihop ägget med 1 msk vatten. Pensla degkvadraterna med ägget och lägg på strimlorna som kant på varje kvadrat. Tryck till så att kanterna verkligen klistras fast av ägget.
    3. Spola av en bakplåt med kallt vatten och lägg på smördegsplattorna. Stick hål i botten på plattorna med en gaffel. Ställ in plåten i ugnen och baka i 12-15 minuter. Låt dem sedan svalna.
    4. Blanda färskosten med socker, citron och vaniljyoughurt. Vispa grädden hårt och blanda ner den i färskostblandningen. Skölj och ansa jordgubbarna. Lägg sex jordgubbar åt sidan till garnering och kör de andra jordgubbarna tillsammans med florsockret i matberedaren till en puré.
    5. Fyll smördegsformarna med vaniljkrämen. Vaniljkrämen måste vara väldigt fast så att den inte flyter ur sin smördegsform när den gräddas. Om vaniljkrämen är för lös så kan du blanda i mer färskost. Droppa på chokladsåsen och dra ut ett mönster med en gaffel. Lägg upp bakelserna på en tallrik tillsammans med jordgubbspurén och garnera med jordgubbar och citronmeliss.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben