Smördegstårta med persikor och jordgubbar

Serverar: 6 portioner

Denna läckra tårta med glaserade persikor och jordgubbar och fluffig kräm på smördegsbotten är väldigt enkel att göra.

Ingredienser

  • 1 ark fryst smördeg à 225 g
  • 300 g färskost, t ex Philadelphia
  • 3 msk florsocker
  • ½ krm vaniljpulver
  • 1 tsk fint rivet citronskal
  • 1 burk konserverade persikor i sin egen juice, 400 g
  • ½ dl aprikosmarmelad
  • ½ l jordgubbar, ansade och halverade
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut smördegen på ett lätt mjölat bakbord. Klä en grund form med avtagbar botten, ca 25 cm i diameter, med degen. Skär bort kanten och nagga bottnen med en gaffel. Ställ pajbottnen kallt 30 minuter. Grädda cirka 15 minuter eller efter paketets anvisning. Låt svalna i formen.
    2. Vispa färskost, florsocker, vaniljpulver och citronskal till en jämn och luftig kräm. Har du inget vaniljpulver hemma kan du byta ut 1 msk av florsockret mot vaniljsocker.
    3. Låt persikorna rinna av och spara 2 msk av juicen. Värm aprikosmarmeladen med persikojuicen i en liten kastrull, rör om hela tiden, tills marmeladen har smält. Sila marmeladen och låt den svalna något.
    4. Ta upp smördegsbottnen ur formen och bred färskosten över.
    5. Varva persikor och jordgubbar ovanpå krämen. Pensla med marmeladen och kyl i minst 30 minuter.
    6. Man kan använda björnbärsmarmelad istället för aprikosmarmelad och hela blåbär istället för jordgubbar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben