Smörgåstårta med lax och pepparrot

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 timme

Mycket god smörgåstårta som blir allra godast om den tillagas dagen innan den skall ätas. Ta gärna fram den 30-60 minuter innan den skall ätas så att den inte är kylskåpskall.

Ingredienser

  • 9 landgångsbröd eller 27 skivor vitt bröd (helst utan kanter)
  • 200 g kallrökt lax till fyllningen
  • 200 g kallrökt lax till garnering
  • 0,5 dl gräddfil
  • 1,5 dl lättvispad grädde
  • 0,5 dl finhackad dill
  • 1 msk riven pepparrot på burk eller tub
  • 1-2 tub(er) pepparrotsvisp till garnering
  • Instruktioner

    1. Blanda 200 g finhackad, kallrökt lax med 1,5 dl lättvispad grädde, 0,5 dl gräddfil, 0,5 dl finhackad dill och 1 msk pepparrot. Bred ut på landgångsbröd eller brödskivor hoplagda till en tårtbotten (jag brukar använda formatet 3x3 skivor per lager) och täck med lika många skivor. Bred på ett nytt lager fyllning och täck på samma sätt.
    2. Bred ut pepparrotsvisp runt om hela tårtan och stryk ut till ett jämnt lager. Så här långt kan tårtan med fördel förberedas dagen innan.
    3. Dekorera tårtan före servering med kallrökt lax skuren i tunna, mindre bitar hoprullade till laxrosor med en dillvippa i, körsbärstomater, isbergssallad...det ser festligt ut att klä kanterna med gurkskivor (de brukar fästa bra tack vare pepparrotsvispen).

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben