Sushi är en representativ rätt för det japanska köket. Den japanska maten är lätt och har en fräsch karaktär. Ät och njut!
Ingredienser
2½ dl rundkornigt ris, t.ex. calrose-ris
2½ dl kallt vatten
1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
1 msk strösocker
4 sushi noriblad
50 g rökt lax, finhackad
1 slanggurka, finhackad
Till serveringen
Wasabi (japansk pepparrot)
Japansk soja
Instruktioner
- Skölj av riset i ett durkslag eller en kastrull tills vattnet är klart och rent.
- Lägg riset i en kastrull tillsammans med det kalla vattnet. Täck över och ställ åt sidan i ca 30 minuter.
- Sätt kastrullen med riset på spisen och koka upp vattnet. Sätt ner värmen och låt sjuda i 12 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och låt det stå i 10 minuter med locket på.
- Tillsätt vinäger och socker till riset och rör om väl med en gaffel. Låt riset svalna lätt. Rulla sedan riset till små bollar. Kyl bollarna i 10 minuter.
- Skär noribladen till rektanglar eller fyrkanter. Placera varje risboll på en bit nori. Lägg lax och gurka på toppen. Servera med wasabi och soja till.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Japanska matord
Tempura, gari, miso, yakitori... Vi har fått en del nya ord i vårt...
Japansk matlagning
Vi svenskar beställer numera yakiniku och sukiyaki med samma självk...