Snabb sushi

Serverar: 20 portioner

Sushi är en representativ rätt för det japanska köket. Den japanska maten är lätt och har en fräsch karaktär. Ät och njut!

Ingredienser

  • 2½ dl rundkornigt ris, t.ex. calrose-ris
  • 2½ dl kallt vatten
  • 1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 4 sushi noriblad
  • 50 g rökt lax, finhackad
  • 1 slanggurka, finhackad
  • Till serveringen
  • Wasabi (japansk pepparrot)
  • Japansk soja
  • Instruktioner

    1. Skölj av riset i ett durkslag eller en kastrull tills vattnet är klart och rent.
    2. Lägg riset i en kastrull tillsammans med det kalla vattnet. Täck över och ställ åt sidan i ca 30 minuter.
    3. Sätt kastrullen med riset på spisen och koka upp vattnet. Sätt ner värmen och låt sjuda i 12 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och låt det stå i 10 minuter med locket på.
    4. Tillsätt vinäger och socker till riset och rör om väl med en gaffel. Låt riset svalna lätt. Rulla sedan riset till små bollar. Kyl bollarna i 10 minuter.
    5. Skär noribladen till rektanglar eller fyrkanter. Placera varje risboll på en bit nori. Lägg lax och gurka på toppen. Servera med wasabi och soja till.

    Liknande recept

    3.5
    10 min
    2-3

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Japanska matord
    Tempura, gari, miso, yakitori... Vi har fått en del nya ord i vårt...

    Japansk matlagning
    Vi svenskar beställer numera yakiniku och sukiyaki med samma självk...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben