Socker och citronsnibbar

Serverar: 12 portioner

Syrligt och sött på en gång. Perfekt fika.

Ingredienser

  • Vetedeg
  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/4 tsk salt
  • 3/4 dl strösocker
  • 3/4 tsk malen kardemumma kan uteslutas
  • 1/2 ägg
  • 75 g smör eller margarin
  • 9 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 50 g smör eller margarin
  • 0,5 citron, skal av
  • 75 g mandelmassa
  • Till pensling och garnering
  • 1 ägg
  • 1 msk smält smör eller margarin
  • Strösocker
  • Instruktioner

    1. Gör först vetedegen: Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt lite av den ljumma mjölken. Rör tills jästen löst sig. Häll i resten av mjölken. Tillsätt saltet, sockret, ev kardemumma och ägget. Klicka ner matfettet. Häll i det mesta av mjölet och arbeta samman till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i 30-40 minuter.
    2. Rör ihop smör och rivet citronskal. Lägg ett bakpapper i en form som motsvarar ungefär en halv plåt eller långpanna. Knåda den jästa degen på mjölat bakbord. Kavla ut hälften till en platta som passar i formen. Lägg den som en botten. Bred på smöret och strö över mandelmassan. Kavla ut nästa del och lägg på den som ett lock. Tryck ihop kanterna. Låt jäsa övertäckt 30-40 minuter.
    3. Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, 15-18 minuter. Pensla med smält smör och strö på socker. Skär i snibbar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben