Sockerkaka med vaniljglasyr och bär

Serverar: 10-12 portioner

Det finns lika många recept på sockerkakor som det finns husmödrar. Denna saftiga variant toppas av en len vaniljglasyr och färska bär.

Ingredienser

  • 350 g rumstempererat smör
  • 4 dl strösocker
  • 6 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 msk bakpulver
  • 3 dl gräddfil
  • 1 citron, rivet skal
  • Vaniljglasyr
  • 4 dl florsocker
  • 80 g rumstempererat smör
  • 1½ msk vaniljsocker
  • 250 g blandade bär, t ex blåbär, hallon, jordgubbar och vinbär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker vitt och pösigt.
    2. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda ner vaniljsocker, mjöl och bakpulver.
    3. Tillsätt gräddfil och blanda tills du har en fluffig smet. Blanda ner citronskalet.
    4. Smöra och mjöla en form. Häll smeten i formen. Grädda kakan cirka 40 minuter i mitten av ugnen.
    5. Låt kakan svalna något i formen innan du vänder upp och ner på den på ett galler. Låt svalna helt.
    6. Vispa samman florsocker och smör med en elvisp. Blanda mjölk och vaniljsocker. Rör ner mjölken i smörblandningen. Vispa långsamt med elvispen.
    7. när mjölken är helt blandad med smörkrämen kan du vispa allt på hög hastighet ett par minuter, tills glasyren är fluffig. Låt glasyren stå i rumstemperatur.
    8. Lägg kakan på en tallrik och bred krämen över kakan. Garnera med bären.

    Liknande recept

    4.8
    1 h
    20
    8
    4.7
    1 h
    7-15
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben