Sockersaltad lax med citron- och krassesås

Serverar: 2 portioner

Den här laxen är inspirerad av en rätt som Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, har gjort. Det blir fantastiskt gott med det sötsalta lagret runt laxen och den milda såsen till. Ta inte med stjälkarna på krassen utan klipp bara av de gröna topparna.

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé á 100 g, med skinn
  • 1 tsk socker
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk smör
  • Vitpeppar
  • Citron- och krassesås
  • 1 dl minifraiche, 5%
  • ½ tsk finrivet citronskal
  • 1 ask smörgåskrasse
  • ½ krm salt
  • Tillbehör
  • 350 g kokt potatis
  • 150 g broccolibuketter, kokta eller råstekta
  • Ev 1 tsk olivolja till stekning (av broccolin)
  • Citronklyftor
  • Instruktioner

    1. Börja med att blanda ihop ingredienserna till såsen. Spara litet av krassen till garnering. Låt såsen stå kallt till serveringen.
    2. Blanda socker och salt och strö det på laxens båda sidor. Stek laxen i smöret på medelvärme ca 3 minuter per sida. Var försiktig så att den inte bränns. Krydda med litet vitpeppar.
    3. Servera laxen med såsen, kokt potatis och broccoli. Garnera med krasse och ev 1 citronklyfta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben