Söndagskyckling med grädde och svamp

Serverar: 4 portioner

Den här rätten var länge en stående söndagsklassiker hemma hos mina morföräldrar. Min mormor var väldigt duktig på klassisk svensk husmanskost, morfar i sin tur var Italien-frälst. Inte alla gånger var de ense i köket...Den här kycklingen är en mycket lyckad kompromiss mellan morföräldrarna! Gott att servera med såväl ris som pasta, färsk eller klyftpotatis.

Ingredienser

  • 1 kyckling - ca 1, 25 kg
  • Salt
  • Peppar
  • 2-3 msk olja
  • 30 gram smör
  • 250 gram färska champinjoner
  • 3 små gula lökar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl visp- eller matlagningsgrädde
  • Instruktioner

    1. Dela kycklingen, salta och peppra.
    2. Värm smör och olja tillsammans i en stekgryta och bryn kycklingdelarna gyllenbruna. Låt dem steka i 15 minuter.
    3. Skiva svampen och hacka löken.
    4. Ta upp kycklingen och lägg på fat.
    5. Lägg svampen i grytan och låt fräsa några minuter. Lägg därefter i löken och låt fräsa med. Häll i vinet och låt det sakta avdunsta. Så i med grädden. Låt koka upp hastigt och sänk sen värmen. Koka på svag värme några minuter.
    6. Smaka av och lägg sen kycklingen i såsen. Låt sjuda i 20 minuter.
    7. Färdigt att servera!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben