Söndagskyckling med grädde och svamp
Den här rätten var länge en stående söndagsklassiker hemma hos mina morföräldrar.
Min mormor var väldigt duktig på klassisk svensk husmanskost, morfar i sin tur var Italien-frälst. Inte alla gånger var de ense i köket...Den här kycklingen är en mycket lyckad kompromiss mellan morföräldrarna!
Gott att servera med såväl ris som pasta, färsk eller klyftpotatis.
Ingredienser
1 kyckling - ca 1, 25 kg
Salt
Peppar
2-3 msk olja
30 gram smör
250 gram färska champinjoner
3 små gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin
2 dl visp- eller matlagningsgrädde
Instruktioner
- Dela kycklingen, salta och peppra.
- Värm smör och olja tillsammans i en stekgryta och bryn kycklingdelarna gyllenbruna.
Låt dem steka i 15 minuter.
- Skiva svampen och hacka löken.
- Ta upp kycklingen och lägg på fat.
- Lägg svampen i grytan och låt fräsa några minuter. Lägg därefter i löken och låt fräsa med.
Häll i vinet och låt det sakta avdunsta. Så i med grädden.
Låt koka upp hastigt och sänk sen värmen.
Koka på svag värme några minuter.
- Smaka av och lägg sen kycklingen i såsen. Låt sjuda i 20 minuter.
- Färdigt att servera!
Liknande recept
Kommentarer (0)