Sommartårta - diabetiker

Serverar: 20 portioner

Sötningsmedel har betydligt större sötningseffekt än socker, men har inga kalorier eller bara ett försumbart kalorivärde.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 6 ägg
  • 3½ dl Hermesetas Lättströ
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • Vaniljkräm
  • 2 ½ dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 3/4 dl Hermesetas Lättströ
  • 2 ½ msk maizena
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 dl lätt kesella
  • Fyllning
  • 225 g jordgubbar eller hallon och blåbär
  • Garnering
  • 2 ½ dl mellangrädde
  • Jordgubbar
  • Björnbär
  • Carambole
  • Physalis
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175º. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
    2. Skilj äggulorna från vitorna. Vispa äggulor och Lättströ pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vispa äggvitorna till vitt skum. Vänd försiktigt ner mjölblandningen växelvis med äggviteskummet. Blanda väl och häll upp smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt kakan svalna något i formen innan den vänds upp.
    3. Blanda mjölk, äggulor, Lättströ och maizena i en kastrull. Sjud och vispa tills krämen tjocknar. Kyl den i kallt vattenbad. Tillsätt vaniljsocker och kesella.
    4. Skär tårtan i 2 bottnar med en sågtandad kniv. Lägg en av bottnarna på ett plant fat. Fördela mosade bär och vaniljkräm på bottnen. Lägg på tårtlocket.
    5. Vispa grädden och stryk på ett lager på kanter och ovansida. Garnera med frukt och bär. Låt tårtan stå i kyl tills den ska serveras.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    8-10

    Kommentarer (1)

    Eclipselove 14 juni 2010

    Fattar inte, när ska man använda äggule o lättstrå blandningen med mjöl-blandningen?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben