Sommartårta på nötbotten

En härlig sommartårta som kan beredas i förväg.

Ingredienser

  • Botten
  • 4 äggvitor
  • 100 g malda nötter eller oskållad sötmandel
  • 1 ½ dl strösocker
  • Kräm
  • 4 äggulor
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl maizenamjöl
  • 2 dl kaffegrädde
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • 1 ½ dl grädde att vispa
  • Jordgubbar eller andra bär
  • Instruktioner

    1. Ugn: 200°
    2. Vispa vitorna hårt och vänd ned socker och det malda. Bred ut smeten till en rund platta, 24 cm i diameter. (Gör först en mall med hjälp av en tallrik på smör eller bakplåtspapper, som du har lagt på plåt.)
    3. Skjut in plåten mitt i ugnen och grädda kakbotten i 12-13 minuter. Blanda äggulor, socker, maizena och grädde i en kastrull och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Ställ kastrullen på kallt underlag och rör i fettet i småklickar. Tillsätt vaniljsockret. Låt kallna.
    4. Tårtan kan läggas samman någon dag i förväg eller bara någon timme innan den ska bjudas. Bred på krämen och garnera med spritsad grädde och jordgubbar som på bilden eller efter egen fantasi.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    8-10

    Kommentarer (1)

    Jossan_ 19 februari 2008

    Himmeeels gooottt!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben