Somrig fruktpaj med smak av kardemumma

Serverar: 8 portioner

Det här kan vara sensommarens godaste paj! Rabarber, hallon, röda vinbär och kardemumma, ja, ni hör ju själva. Det här är en perfekt paj att laga till många. Bären eller rabarbern kan varieras med till exempel blåbär, nektarin eller björnbär. Prova dig fram. I det här receptet ska det vara hela kardemummakärnor som du stöter i en mortel, det blir inte riktigt detsamma med köpt, mald kardemumma.

Ingredienser

  • Pajbotten
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 1 st ägg
  • 5½ dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 400 g rabarber
  • 225 g färska eller frysta hallon
  • 2 dl vinbär
  • 1½ dl socker
  • 2 msk potatismjöl
  • Topping
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 msk ljus sirap
  • Servering
  • Vaniljsås
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Kör smör eller margarin, socker, ägg och vetemjöl i en matberedare. Tryck ut degen i en stor ugnsfast form som mäter ca 22x32 cm. Om degen är något lös- ta då lite mjöl på handen och tryck ut den.
    3. Skär rabarbern i tunna skivor (den behöver inte skalas) och lägg den i pajskalet. Strö på hallon och vinbär. Blanda socker och potatismjöl och strö det ovanpå.
    4. Stöt kardemumman något i en mortel. Rör ihop kardemumma, smör eller margarin, havregryn, vetemjöl och sirap i en bunke.
    5. Klicka ut toppingen över pajen och grädda den i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
    6. Servera pajen rumstempererad med vaniljsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben