Somrig fruktpaj med smak av kardemumma
Det här kan vara sensommarens godaste paj! Rabarber, hallon, röda vinbär och kardemumma, ja, ni hör ju själva. Det här är en perfekt paj att laga till många.
Bären eller rabarbern kan varieras med till exempel blåbär, nektarin eller björnbär. Prova dig fram.
I det här receptet ska det vara hela kardemummakärnor som du stöter i en mortel, det blir inte riktigt detsamma med köpt, mald kardemumma.
Ingredienser
Pajbotten
200 g smör eller margarin
1 dl socker
1 st ägg
5½ dl vetemjöl
Fyllning
400 g rabarber
225 g färska eller frysta hallon
2 dl vinbär
1½ dl socker
2 msk potatismjöl
Topping
2 tsk kardemummakärnor
100 g smör eller margarin
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
4 msk ljus sirap
Servering
Vaniljsås
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kör smör eller margarin, socker, ägg och vetemjöl i en matberedare. Tryck ut degen i en stor ugnsfast form som mäter ca 22x32 cm. Om degen är något lös- ta då lite mjöl på handen och tryck ut den.
- Skär rabarbern i tunna skivor (den behöver inte skalas) och lägg den i pajskalet. Strö på hallon och vinbär. Blanda socker och potatismjöl och strö det ovanpå.
- Stöt kardemumman något i en mortel. Rör ihop kardemumma, smör eller margarin, havregryn, vetemjöl och sirap i en bunke.
- Klicka ut toppingen över pajen och grädda den i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
- Servera pajen rumstempererad med vaniljsås.
Liknande recept
Kommentarer (0)