Soupe au pistou

Serverar: 4-5 portioner

Den här mustiga grönsakssoppan är en av favoritsopporna i Provence. Pistou är en röra av vitlök, olivolja, parmesanost och basilika som efter behag och smak blandas i soppan vid serveringen.

Ingredienser

  • 1 dl torkade vita bönor eller 2-3 dl konserverade bönor
  • 2 morötter
  • 2 purjolökar
  • 1 palsternacka
  • 4 potatisar
  • 200 g brytbönor eller haricot verts
  • 200 g brysselkål
  • 200 g rimmat bogfläsk
  • 2 msk olivolja
  • 1½ liter vatten eller grönsaksbuljong
  • Salt
  • Peppar
  • Pistou
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • 3/4 dl finhackad färsk basilika eller 2 msk torkad
  • ½ tsk salt
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 msk olivolja
  • Instruktioner

    1. Lägg bönorna i kallt vatten i 12 timmar. Koka dem mjuka i saltat vatten i ca 1½ timma eller enligt anvisningarna på paketet. Låt dem rinna av.
    2. Ansa och skär grönsakerna i bitar och strimla fläsket. Värm oljan i en stor gryta. Fräs fläsket, lägg ner grönsakerna och låt dem "svettas" några minuter utan att brynas.
    3. Fyll på med vatten eller buljong och låt soppan sjuda under lock i ca 45 minuter. Lägg i bönorna och smaka av med kryddor.
    4. Lägg vitlök, basilika och salt i en mortel och stöt det till en slät massa eller kör blandningen i en mixer.
    5. Tillsätt parmesanost och tomatpuré och späd med oljan lite i sänder så att konsistensen blir som majonnäs.
    6. Servera pistou separat till soppan och låt var och en krydda sin soppa med röran.

    Liknande recept

    5
    2 h
    6-8
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben