Den här mustiga grönsakssoppan är en av favoritsopporna i Provence. Pistou är en röra av vitlök, olivolja, parmesanost och basilika som efter behag och smak blandas i soppan vid serveringen.
Ingredienser
1 dl torkade vita bönor eller 2-3 dl konserverade bönor
2 morötter
2 purjolökar
1 palsternacka
4 potatisar
200 g brytbönor eller haricot verts
200 g brysselkål
200 g rimmat bogfläsk
2 msk olivolja
1½ liter vatten eller grönsaksbuljong
Salt
Peppar
Pistou
4-5 vitlöksklyftor
3/4 dl finhackad färsk basilika eller 2 msk torkad
½ tsk salt
1 dl riven parmesanost
1 msk tomatpuré
4 msk olivolja
Instruktioner
- Lägg bönorna i kallt vatten i 12 timmar. Koka dem mjuka i saltat vatten i ca 1½ timma eller enligt anvisningarna på paketet. Låt dem rinna av.
- Ansa och skär grönsakerna i bitar och strimla fläsket. Värm oljan i en stor gryta. Fräs fläsket, lägg ner grönsakerna och låt dem "svettas" några minuter utan att brynas.
- Fyll på med vatten eller buljong och låt soppan sjuda under lock i ca 45 minuter. Lägg i bönorna och smaka av med kryddor.
- Lägg vitlök, basilika och salt i en mortel och stöt det till en slät massa eller kör blandningen i en mixer.
- Tillsätt parmesanost och tomatpuré och späd med oljan lite i sänder så att konsistensen blir som majonnäs.
- Servera pistou separat till soppan och låt var och en krydda sin soppa med röran.
Liknande recept
Kommentarer (0)