Porc au cassis - fläskfilé med svarta vinbär

Serverar: 6 portioner

En rätt som är enkel att laga och resultatet är en underbart intensiv koncentration av höstsmaker.

Ingredienser

  • 400 g svarta vinbär, frysta om det inte är säsong
  • 2 msk råsocker
  • 2 st ca 875 g fläskfilé, putsade från fett
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymald
  • 60 g smör
  • 2 st äpplen, stora äpplen, skalade, urkärnade och skivade
  • 1 krm kanel, malen
  • 1 tsk svartvinbärssylt
  • Instruktioner

    1. Skölj färska svarta vinbär, ta bort stjälkarna och lägg bären i en liten kastrull med socker och vatten (det går även bra med frysta bär). Lägg på lock och låt koka upp, lyft kastrullen från värmen. Låt vinbären rinna av när de har svalnat lite och spara saften. Ställ saft och bär åt sidan.
    2. Värm oljan i en stekpanna och stek fläskfilén på medelstark värme tills den är guldbrun runt om. Krydda, lägg på lock och stek i ytterligare 15 minuter. Ta upp den när den är färdigstekt och låt den vila.
    3. Värm under tiden 10 g av smöret i en kastrull och fräs äpplena försiktigt i 10 minuter eller tills de är guldgula. Lägg i kanelen.
    4. Häll på den sparade vinbärssaften och sylten i pannan där köttet steks, låt det koka upp och sjuda. Skär resten av smöret i bitar och vispan in det under snabb sjudning tills det blir en blank sås. Lägg ner vinbären.
    5. Skiva fläskfilén och servera den på en bädd av äpplen och häll svartvinbärssåsen ovanpå.
    6. Tips: Servera med nypressad poatis

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Emzzy 15 september 2008

    Detta blev mycket gott och kan rekommenderas.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben