Spättafileer med Champagnesås

Serverar: 4-6 portioner

Lyxig fiskrätt.

Ingredienser

  • 800 g rödspättafiléer (12-16 st)
  • Salt
  • Peppar
  • 1 dl vitt vin
  • 1 morot
  • 1 bit kålrot
  • 1 bit rotselleri
  • ½ purjolök
  • Sås
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl mousserande vitt vin
  • 1 dl stark fiskbuljong
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • Instruktioner

    1. Strimla rotsakerna och purjo fint. Koka dem krispiga var för sig och spola av med kallt vatten. Då behåller de sin fina färg och spänst.
    2. Sås:Hacka löken fint och koka med vinägern och lite av vinet tills det är nästan torrt i kastrullen. Tillsätt resten av vinet och buljongen. Koka samman till hälfen. Blanda grädden och sjud ca 10 minuter. Smaka av. Vispa ner smöret.
    3. Smöra en form i botten. Vrid ihop fiskfileerna och lägg i dem. Salta och peppra. Fyll på med vinet och täck med smort smörpapper.
    4. Ungskoka fisken i 225 grader 5-7 minuter. Håll från spadet och koka samman det till 2-3 msk och blanda ner i såsen.
    5. Värm rotfrukterna. Lägg upp alla sorter utom purjon på tallrikar. Fördela fisken ovanpå och håll sås över. Dekorera med purjon.
    6. Servera med ris eller kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben