Spanska empanadas

Serverar: 10 portioner

Dessa läckra köttpiroger med lök och jalapeñopeppar får bli en trevlig introduktion till det spanska köket.

Ingredienser

  • 225 g mager nötfärs
  • Olja
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk paprikapulver
  • 4 medelstora gula lökar
  • 1 msk finhackad jalapeñopeppar
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ dl russin
  • 525 g djupfryst, färdig pizzadeg
  • 10 urkärnade svarta oliver
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar. Gnid in en fettsnål, stor stekgryta med lite olja. Hetta upp grytan på medelvärme. Fräs färs, vitlök och paprikapulver till en grynig massa, under omrörning i ca 5 minuter. Lägg upp färsen på en tallrik som är klädd med dubbelt hushållspapper som suger upp fettet. Torka av grytan.
    2. Skala och hacka löken. Gnid grytan med lite ny olja och hetta upp den på medelvärme. Tillsätt lök, jalapeño, spiskummin och svartpeppar. Fräs alltsammans under omrörning i ca 10 minuter eller tills grönsakerna har mjuknat. Rör ner köttfärs och russin. Låt köttfärsblandningen kallna helt.
    3. Värm ugnen till 175 grader. Dela degen i 10 lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en rundel, ca 20 cm i diameter. Fördela färsen och oliverna över ena halvan av rundeln. Lämna 1 cm av kanten fri. Vik den andra deghalvan över fyllningen och nyp ihop kanterna.
    4. Pensla ytan med lätt uppvispat ägg. Lägg pirogerna på plåten. Grädda ca 25 minuter i ugnen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Mexikansk matlagning
    Mexikansk matlagning är en blandning av den centralamerikanska, spansk...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben