Spenat- och champinjonpaj

Serverar: 6-8 portioner

En lite annorlunda paj som man fyller med en spenatstuvning och rikligt med stekta champinjoner. Välj din favoritost!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl, alt 1½ dl vetemjöl och 1½ dl grahamsmjöl
  • 100 g smör
  • Ca 1 msk vatten
  • Fyllning
  • 250 g champinjoner
  • Smör till stekning
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Eventuellt lite soja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 70 g färsk bladspenat, 1 påse
  • 2 dl riven smakrik ost
  • Servering
  • Sallad
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 200 grader. Lägg vetemjöl och smör i en matberedare och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör i ytterligare en kort stund till en deg. Tryck ut degen i en pajform, 25 cm i diameter. Låt stå kallt i 30 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda 10 minuter. Ta ut pajskalet. Höj ugnsvärmen till 225 grader. Skiva champinjonerna och stek dem i smör tillsammans med pressad vitlök och eventuellt lite soja. Smula över buljongtärningen mot slutet. Lägg svampröran på en tallrik. Blanda samman mjöl, mjölk och grädde i en kall stekpanna. Låt stuvningen småputtra under omrörning i några minuter. Blanda i spenaten. Smaka av med salt och peppar. Fyll pajskalet med spenat och svamp. Strö över den rivna osten. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Servera pajen varm eller kall med en sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben