Sprängd apelsinkyckling

Serverar: 4 portioner

Väldoftande asiatiska kryddor gör den sprängda kycklingen till en uppskattad festrätt.

Ingredienser

  • 1 kyckling ca 1,6 kg
  • 4 tsk naturell lättyoghurt
  • 4 tsk färskpressad apelsinsaft
  • 1 tsk söt chilisås
  • Fyllning
  • 2 tsk rapsolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3½ dl kokt råris
  • ½ dl rostade cashewnötter
  • ½ tsk fem kryddor
  • 2 msk hackad persilja
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • ½ dl färskpressad apelsinsaft
  • 3 tsk söt chilisås
  • Apelsinskivor till garnering
  • Persilja till garnering
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och/eller torka av kycklingen.
    2. Fyllningen: Hetta upp raps- och sesamolja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt lök och vitlök. Bryn i 5 minuter under omrörning. Blanda lök, vitlök, ris, nötter, kryddor, persilja, apelsinskal, apelsinsaft och chilisås i en skål.
    3. Fyll kycklingens innanmäte med fyllningen. Bind först ihop benen på kycklingen med ett snöre. Dra kycklingens halsskinn över ryggraden och bind fast vingarna med skinnet. Lägg kycklingen på ett galler i en braspanna. Blanda yoghurt, apelsinsaft och chilisås. Pensla kycklingen med yoghurtblandningen.
    4. Stek kycklingen i ugnen i ca 30 minuter. Pensla kycklingen med resten av yoghurtblandningen. Täck kycklingbenen med folie. Stek ytterligare 1 timma i ugnen eller tills kycklingen är klar. Garnera.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    4-6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben