Srilankesisk lammgryta

Serverar: 6 portioner

En mustig och underbar gryta med kryddiga smaker. Gör gärna själva grytan dagen före så blir den nästan ännu godare. Du kan istället för sötpotatis ta vanlig potatis, se bara till att det är en fast sort. Gluten- och laktosfri.

Ingredienser

  • 1,2 kg benfritt lammkött, t.ex. rygg, bog eller rostbiff
  • 1 msk salt
  • Rapsolja till stekning
  • 2 stora gula lökar
  • 2 gröna spanska pepparfrukter
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 msk madrascurrypulver
  • 400 g kokosmjölk
  • 400 g sötpotatis
  • 570 g gröna linser på tetra
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i tärningar. Salta köttet och bryn det i olja i omgångar, flytta över till en tallrik. Hacka löken och skiva chilin. Ta bort kärnor och innerväggar om du inte vill ha det starkt. Fräs lök, chili, fänkålsfrön och kardemumma i olja ca 15 minuter tills löken är riktigt mjuk.
    2. Tillsätt curryn och fräs 1 minut och tillsätt sedan de brynta köttbitarna samt kokosmjölken. Fyll sedan burken med vatten och tillsätt den. Koka upp och sjud sakta under lock 1 timme.
    3. Sätt ugnen på 150 grader.
    4. Skär sötpotatisen i tunna skivor. Spola av linserna i ett durkslag . Blanda ner dem i grytan. Smaka av. Lägg sötpotatisskivorna i ett tätt överlappande mönster likt taktegel ovanpå grytan. Pensla med olja och stek i ugnen i ca 1½ timme tills potatisen är mjuk och köttet mört.

    Liknande recept

    4
    1 h 15 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben