varför inte eftersom jag är en SKÅNING
Ingredienser
1 gås 4-5 kg djupfryst och tinad (eller färsk som jag föredrar)
1 citron
6 st äpplen i klyftor helst gröna
20 katrinplommon
1-11/2 tsk salt
1/2tsk vit-eller svartpeppar
sås
buljong eller vatten
2 tsk arrowrot eller potatismjöl
ev salt
ev peppar
Instruktioner
- tag ur inkråm om det finns
skjölj och torka gåsen
gnid gåsen in-och utvändigt medcitron fyll den med äppelklyftor och katrinplommon sy ihopp både vid hals och gump gnid ingåsen med salt och peppar
lägg gåsen med ryggenupp på galler över en långpanna och stek vid 175 grader ca 1 timma vänd bröstet upp och stek vidare tills köttet känns mört och köttsafen är klar (prova i låret med en sticka) beräkna stektiden till 2-3 timmar
ös några msk kallt vatten över gåsen och låt luckan stå på glänt de sista 15 min så blir skinnet knaprigt öka då värmen till 200 grader
- gör såsen späd med lite buljong eller vatten i långpannan sila upp ca 5 dl sky skumma bort fettet red av med arrowrot eller potatismjöl utrört i lite vatten låt såsen endast få ett uppkok smaka av med salt och peppar
jag brukar lägga i lite äpplemos i såsen då får jag en god sås.
gott att äta till är
hasselbackspotatis rödkål rosenkål der går även med kokt potatis samt äppelmos och äppleklyftorna och katrinplommonen som varit i gåsen under stekningningen
lycka till !
Liknande recept
Kommentarer (2)
Relaterade Artiklar
Fira Fars dag med en Gåsmiddag
I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...
Skånsk gåsamiddag
Idag bjuder vi på en riktig Skånsk gåsamiddag av fd Årets Kock Roland...
Detta är kanon gott. Precis som min mamma brukade tillaga den, det ända som skiljer lite är att hon hade alltid en nypa socker i såsen. Maya
Och givetvis använde hon den goda skyn som blev efter stekningen av gåsen till såsen.