Stekt gås

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 2 timmar

varför inte eftersom jag är en SKÅNING

Ingredienser

  • 1 gås 4-5 kg djupfryst och tinad (eller färsk som jag föredrar)
  • 1 citron
  • 6 st äpplen i klyftor helst gröna
  • 20 katrinplommon
  • 1-11/2 tsk salt
  • 1/2tsk vit-eller svartpeppar
  • sås
  • buljong eller vatten
  • 2 tsk arrowrot eller potatismjöl
  • ev salt
  • ev peppar
  • Instruktioner

    1. tag ur inkråm om det finns skjölj och torka gåsen gnid gåsen in-och utvändigt medcitron fyll den med äppelklyftor och katrinplommon sy ihopp både vid hals och gump gnid ingåsen med salt och peppar lägg gåsen med ryggenupp på galler över en långpanna och stek vid 175 grader ca 1 timma vänd bröstet upp och stek vidare tills köttet känns mört och köttsafen är klar (prova i låret med en sticka) beräkna stektiden till 2-3 timmar ös några msk kallt vatten över gåsen och låt luckan stå på glänt de sista 15 min så blir skinnet knaprigt öka då värmen till 200 grader
    2. gör såsen späd med lite buljong eller vatten i långpannan sila upp ca 5 dl sky skumma bort fettet red av med arrowrot eller potatismjöl utrört i lite vatten låt såsen endast få ett uppkok smaka av med salt och peppar jag brukar lägga i lite äpplemos i såsen då får jag en god sås. gott att äta till är hasselbackspotatis rödkål rosenkål der går även med kokt potatis samt äppelmos och äppleklyftorna och katrinplommonen som varit i gåsen under stekningningen lycka till !

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    SDMaya 7 augusti 2008

    Detta är kanon gott. Precis som min mamma brukade tillaga den, det ända som skiljer lite är att hon hade alltid en nypa socker i såsen. Maya

    SDMaya 7 augusti 2008

    Och givetvis använde hon den goda skyn som blev efter stekningen av gåsen till såsen.

    Relaterade Artiklar

    Fira Fars dag med en Gåsmiddag
    I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...

    Skånsk gåsamiddag
    Idag bjuder vi på en riktig Skånsk gåsamiddag av fd Årets Kock Roland...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben