Stekt halloumi med paprikasås

Serverar: 4 portioner

Traditionellt äter man den här cypriotiska osten med solmogna tomater, rödlök och mynta. Här serveras den med paprikasås istället.

Ingredienser

  • 400 g halloumiost
  • 2-3 msk smör eller olivolja
  • ½ dl svarta oliver, cirka
  • Färska örtkryddor, t ex mynta
  • Paprikasås
  • 4-5 röda paprikor
  • 2-3 msk olivolja + olja till plåten
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 vitlök, finhackad
  • 2-3 msk honung
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på grill eller högsta möjliga värme. Dela paprikorna i två delar och ta bort kärnorna. Lägg paprikahalvorna på en lätt oljad bakplåt med skalet uppåt och rosta dem 20-30 minuter tills de är svarta och bubbliga.
    2. Ta ut paprikorna och lägg en fuktig kökshandduk över. Låt dem ligga cirka tio minuter och ta sedan bort skalet med en kniv. Skär paprikorna i mindre bitar.
    3. Hetta upp oljan till paprikasåsen i en gryta. Lägg i chili, lök och vitlök och fräs en kort stund på medelvärme. Löken får inte bli bränd, då blir såsen besk.
    4. Rör ner paprika, honung, salt och peppar. Låt koka samman några minuter. Tillsätt lite vatten om det blir för torrt. Mixa såsen i grytan med stavmixer eller kör den i en mixer till en jämn puré.
    5. Skiva osten och stek den i en stekpanna i smör eller olivolja. Stek på svag värme tills osten fått färg och blivit mjuk. Vänd den försiktigt.
    6. Häll tillbaka såsen i grytan och värm den. Lägg upp osten på ett fat och skeda över såsen. Garnera med oliver och örtkryddor. Servera med sallad och bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben