Stekt kalkon på klassiskt vis

Serverar: 4 portioner

Vad är det bästa med den här kalkonsteken? Den fantastiska såsen eller det möra köttet? Detta är under alla förhållanden en läcker och sund söndagsmiddag.

Ingredienser

  • 800 g soppgrönsaker
  • 100 g schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g magert rökt fläsk
  • Ca 1 kg lårstek av kalkon med ben
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • 2 msk matlagningsolja
  • 5 dl mörkt öl
  • 4 dl buljong
  • 1 kvist mejram
  • 1 kvist persilja
  • 1 kvist timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk kumminfrön
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk crème fraiche
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150 grader. Skölj, ansa och skala soppgrönsakerna och skär dem i tärningar. Skala löken och vitlöken. Tärna löken och strimla vitlöksklyftorna. Tärna fläsket.
    2. Skölj och torka av kalkonsteken och gnid in den med salt och peppar. Hetta upp oljan i en stor, ugnsfast gryta och bryn köttet runt om. Lägg i fläsk, schalottenlök och soppgrönsaker och stek fem minuter. Tillsätt vitlöken och fräs under omrörning. Häll på öl och buljong.
    3. Gör en kryddbukett av mejram, persilja, timjan och lagerblad och lägg i grytan, tillsätt kumminfrön. Sätt in grytan i ugnen utan lock och stek två timmar. Ös köttet med skyn då och då. Ta upp köttet ur grytan och håll det varmt i ugnen.
    4. Ta upp kryddbuketten. Mixa skyn med grönsakerna med stavmixer, häll över såsen i en liten gryta och låt koka upp. Rör ner senap och crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
    5. Skär köttet i tunna skivor och servera med grönsakssåsen och kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben