Grekisk mat är gott, men godast av allt är nog stifadon! Receptet är en blandning av två stifado-recept ur grekiska kokböcker, jag experimenterade tills det smakade rätt!
Ingredienser
2 kg fårstek med ben
1 kg schalottenlök
ca. 3 dl rödvin, torrt
0,75 dl tomatpuré
3 dl vatten
ca. 5 dl tomatkross
ca. 1 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
salt
2 örtbuljongtärningar (bailika&timjan)
1 kanelstång
7 kryddpepparkorn
15 kryddnejlikor
Instruktioner
- Ansa köttet och skär i 2 cm:s stora kuber. Bryn köttet i olivolja eller smör och sätt dem i en gryta. Häll på vinet. Tillsätt vatten, tomatpuré, tomatkross, olivolja, salt, buljongtärningar och kryddor. Sätt dit benet från fårsteken också! Koka nu köttet i några timmar, minst 2. Skala schalottenlöken medan köttet kokar! Tillsätt nu schalottenlöken och låt koka 1 timme till.
- Servera med grekisk klyftpotatis eller ris.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Tackar för receptet. Bland det godaste jag ätit. Får ibland fårkött, det blir mer stifado.