Stracciatellaglass med plommon

Serverar: 8 portioner

Stracciatella är italiensk vaniljglass med hackad choklad.

Ingredienser

  • Plommonkompott
  • 3 plommon
  • 2 msk vatten
  • 1 dl syltsocker
  • Stracciatellaglass
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk, 3 %
  • 4 dl vispgrädde
  • 7 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk whisky
  • 75 g mörk choklad, finhackad
  • Tillbehör
  • ½ vetelängd
  • 2 msk smält smör
  • Instruktioner

    1. Plommonkompott: Kärna ur plommonen och skär dem i små bitar. Koka dem i vattnet tills de börjar mjukna, ca 3 minuter. Tillsätt sockret och koka ytterligare 2 minuter. Låt kompotten svalna.
    2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och -frön i en kastrull.
    3. Vispa äggulor och socker kraftigt i en bunke. Vispa ner den varma gräddblandningen i gulorna och häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.
    4. Sjud blandningen under kraftig vispning till 85 grader eller tills den börjar tjockna. Den får inte koka. Sila och häll smeten i en bunke. Låt svalna och ställ i kylen, gärna över natten.
    5. Tillsätt whisky och kör i glassmaskin. Vänd ner chokladen i glassen när den är färdig. Kör ytterligare ett par varv i maskinen.
    6. Rippla och varva glassen med plommonkompott i en form. Ställ in den i frysen 1-2 timmar.
    7. Sätt ugnen på 200 grader. Skär vetelängden i tunna skivor och pensla dem med smöret. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kallna.
    8. Kula upp glassen och servera med veteskivorna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben