Strålande fisksoppa med saffran

Serverar: 4 portioner

Det finns många fisksoppor med saffran i men jag hittade det här receptet och det har nu blivit ett vinnande! Soppan går att förbereda fram till att du lägger i fisken.

Ingredienser

  • 500 g räkor med skal
  • 1 fänkål
  • 3 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 msk smör
  • ½ msk olja
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 2 små gula lökar
  • 1 stor morot
  • 1 msk smör
  • 2 paket saffran, á ½ g
  • ½ msk sambal oelek
  • 400 g passerade tomater
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • Salt
  • 500 g laxfilé
  • Garnering
  • Fänkålsvippor
  • Servering
  • Créme fraiche
  • Fänkålsstrimlor som du stekt krispiga i olja
  • Det godaste brödet du vet
  • Instruktioner

    1. Skala räkorna. Lägg räkorna i kylen till servering.
    2. Fräs räkskalen tillsammans med fänkålsbottnen och vitlök i en kastrull med smör och olja på hög värme under omrörning i ca 3 minuter. Häll på vin och låt koka 5 minuter. Sila ner fonden i en skål. Pressa ut vätskan ordentligt ur skalen och släng dem sedan.
    3. Finhacka lök, morot och resten av fänkålen. Fräs i en stor kastrull med smör, saffran och sambal oelek. Häll i passerade tomater, vatten, grädde och räkfonden. Låt sjuda tills moroten är mjuk, ca 5 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt. (Hit går soppan att förbereda).
    4. Skär laxen i kuber och strö över salt. Lägg ner kuberna i soppan, sätt på lock och dra kastrullen från värmen. Låt stå 5 minuter.
    5. Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med räkor. Servera soppan med en klick créme fraiche, stekta fänkålsstrimlor och det godaste brödet du vet.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben